Home > Historie

Historie

Het ontstaan, een lange geschiedenis, en de nabije toekomstHet ontstaan, een lange geschiedenis, en de nabije toekomst

De geschiedenis van onze triathlon gaat terug tot 1983. In dat jaar organiseerde de Huizer atletiekvereniging ‘Zuidwal’ een stratenloop van het binnenzwembad ‘De Bun’ naar het buitenzwembad ‘Sijsjesberg’. Die loop was de symbolische opening van het buitenzwemseizoen.

Als vervolg hierop, en mede geinspireerd door de triathlonprestaties van de bekende Huizer triatleet Jim Koster is een jaar later een triathlonorganisatie ontstaan. Een mooi samenwerkingsverband tussen leden van atletiekvereniging Zuidwal, Zwem- en Polovereniging IJsselmeer, en een aantal medewerkers van zwembad Sijsjesberg.

1984: De eerste editie

De eerste Triathlon van Huizen had een recreatief karakter en bestond uit twee afstanden: de tiende en de kwart. De wedstrijd kon zich direct verheugen in een ruime belangstelling. Logisch; de sfeer rondom de Sijsjesberg was altijd al goed. 600 deelnemers proefden aan de Triathlon van Huizen. Helaas heeft de toenmalige organisatie in 1996 besloten om te stoppen met het jaarlijkse festijn.

Na de wissel

In 1998 blies een aantal triatleten van Zwemvereniging IJsselmeer hun wedstrijd nieuw leven in. Een knappe prestatie, omdat er voor een compleet andere wedstrijd werd gekozen.
Het zwemwater van de Sijsjesberg werd ingeruild voor het open water van het Gooimeer; De start vond sinds 1998 plaats vanaf het Stichtse Strand. De atleten fietsten langs het Gooimeer, en liepen vanaf de atletiekbaan van Zuidwal door Huizen. De finishlijn lag in het hart van Winkelcentrum Oostermeent, tot en met 2016 de hoofdsponsor van de Triathlon Huizen.
Het recreatieve karakter is inmiddels ingeruild voor een competetieve, en sindsdien is de triathlon een officiele wedstrijd van de Nederlandse Triathlon Bond.

Het heden

Per 2018 vindt Triathlon Huizen plaats op een heel nieuw parcours, waardoor het veel meer een echte Huizer triatlon is geworden. Er wordt gezwommen in de Haven van Huizen. Het fietsen wordt gedaan op een uitdagend parcours dwars door Huizen en Blaricum, waarbij meerdere beklimmingen van de Tafelberg en het Huizerhoogt het uiterste van de triatleten vergen. Gelopen wordt in het natuurgebied van de Wolfskamer, met schitterend uitzicht over het Gooimeer. Zowel start als finish bevinden zich in het Nautisch Kwartier.

Hoofdsponsoren